Найменший птах України: у Чорнобильському заповіднику зафіксували гніздування золотомушки червоночубої

Природа 12:03, 9.06.2026
 Поділитися

Поділитися в

Найменший птах України: у Чорнобильському заповіднику зафіксували гніздування золотомушки червоночубої

Найменший птах України, золотомушка червоночуба, занесена до Червоної книги, влаштувала гніздування у Чорнобильському заповіднику. Це вже друге зафіксоване гніздування цього рідкісного виду на території заповідника.

Самця золотомушки червоночубої помітили під час спостережень. Його регулярні польоти до гнізда з комахами свідчать про ймовірне вигодовування пташенят.

Дослідники припускають, що появі цього виду могли сприяти насадження ялини біля адміністративних будівель у Чорнобилі. Саме хвойні дерева створюють для золотомушки червоночубої сприятливі умови для гніздування та пошуку їжі.

Золотомушка червоночуба – надзвичайно дрібний птах. Його довжина тіла становить близько 9 см, а маса коливається в межах 4–6,5 грамів. В Україні цей вид поширений локально, а його загальна чисельність оцінюється приблизно у 400 пар. Скорочення популяції зумовлене низкою чинників, серед яких зростання обсягів лісогосподарських робіт у гніздовий період, зменшення площі старих лісів, порушення ярусності та розширення монокультур, яких вид уникає.

Найменший птах України: у Чорнобильському заповіднику зафіксували гніздування золотомушки червоночубої

Найменший птах України: у Чорнобильському заповіднику зафіксували гніздування золотомушки червоночубої

Найменший птах України: у Чорнобильському заповіднику зафіксували гніздування золотомушки червоночубої

Нагору